Wat is het verschil tussen een MIG lasapparaat en een elektrode lasapparaat?

urenregistratie-software

Als je geïnteresseerd bent in lassen, heb je waarschijnlijk gehoord van MIG lasapparaten en elektrode lasapparaten. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee? In deze blog gaan we dieper in op de verschillen tussen een MIG lasapparaat en een elektrode lasapparaat en ontdekken we welke het meest geschikt is voor jouw tuinprojecten.

MIG lasapparaat

Een MIG lasapparaat, ook bekend als een MIG/MAG lasapparaat, maakt gebruik van een continue draadtoevoer om te lassen. Bij MIG lassen wordt een beschermgas, zoals argon of een mengsel van argon en CO2, gebruikt om het smeltbad te beschermen tegen oxidatie. Dit zorgt voor een sterke en duurzame lasnaad. MIG lassen is vooral handig bij het lassen van dunne metalen zoals aluminium en roestvrij staal. Het biedt ook een hogere lassnelheid en minder spatten dan elektrode lassen.

Elektrode lasapparaat

Een elektrode lasapparaat, ook wel bekend als een MMA lasapparaat, maakt gebruik van een elektrode die tijdens het lassen smelt en zorgt voor de benodigde lasstroom. Het voordeel van elektrode lassen is dat het geschikt is voor verschillende materialen en lasposities. Het is ook draagbaar en vereist geen beschermgas. Elektrode lassen is ideaal voor het lassen van dikker metaal en wordt vaak gebruikt in constructiewerkzaamheden.

Het belangrijkste verschil tussen een MIG lasapparaat en een elektrode lasapparaat is de manier waarop het lasproces wordt uitgevoerd. MIG lassen maakt gebruik van een continue draadtoevoer en beschermgas, terwijl elektrode lassen werkt met een smeltende elektrode en geen beschermgas vereist. Beide lasmethoden hebben hun eigen voordelen en zijn geschikt voor verschillende toepassingen. Het is belangrijk om te bepalen welke methode het beste past bij jouw tuinprojecten en persoonlijke voorkeuren.