Zo zorg je ervoor dat jouw wollen vloerkleed zo lang mogelijk meegaat

Als je vintage vloerkleden in huis hebt, is de kans groot dat dit een wollen variant is. Misschien kocht je het alleen omdat het lekker zacht aan je voeten was, wat begrijpelijk zou zijn, maar wollen vloerkleden zijn ook ongelooflijk praktisch en modern. De vezels namelijk zijn natuurlijk, van een milieuvriendelijke bron en ook zeer sterk. 

Het enige wat wollen vloerkleden alleen niet zijn, is makkelijk schoon te maken en daarom is het van belang je wollen vloerkleed zo goed mogelijk te behandelen zodat hij zo lang mogelijk mooi blijft! Over hoe je een wollen tapijt het beste kunt verzorgen heeft Fly Carpets een aantal tips opgesomd:

Verplaatsen

Als je vloerkleed zich op een plek bevindt waar vaak overheen gelopen wordt (zoals tussen twee banken of precies daar waar je uit bed springt), raden we je aan het vloerkleed regelmatig te draaien, zodat het slijtagepatroon zich verdeelt. Denk hierbij ook aan licht dat je huis binnenkomt, waardoor het patroon enigszins zou kunnen verkleuren. Verplaats het vloerkleed dan ook af en toe door het huis, om zowel het kleed zelf als zijn patroon zo mooi mogelijk te houden.  

Gebruik een mattenklopper

Hang je vloerkleed eenmaal per jaar op en klop hierna het stof eruit. Echter, als je het vloerkleed vaak voorzichtig stofzuigt, kun je dit wellicht iets langer uitstellen. Als je uiteindelijk wel zover bent, is het wel zo verstandig om dit klusje buiten te doen. Gebruik hiervoor een tapijtklopper die speciaal voor deze taak ontworpen is of gebruik hiervoor het uiteinde van een bezem.

Schoonmaak

Veel vintage vloerkleden zijn plantaardig geverfd, wat betekent dat hun kleuren kunnen uitlopen door het gebruik van zeep. Test daarom een klein gedeelte (bij voorkeur aan de onderkant) met het door jou gekozen schoonmaakmiddel voordat je ermee aan de slag gaat. Wij ontmoedigen het gebruik van agressieve chemicaliën op een wollen kleed. Een klein beetje,  sterk verdund, Castillezeep in het water zou al voldoende moeten zijn. Bloedt de kleur aan de onderkant door? Houdt het dan alleen bij water.