Welke lengte is geschikt voor mijn vlaggenmast?

Wanneer je als bedrijf of particulier een vlag op je grond zet, is het belangrijk te weten hoe hoog de vlaggenmast moet zijn. Een vlaggenmast moet namelijk stevig op de grond staan maar wel zeer goed zichtbaar zijn voor mensen in de nabije en/of verre omgeving. Het is ook nog eens afhankelijk van de lengte van je vlag. Je wilt namelijk niet dat het een te lange stok wordt op je domein. Of misschien nog erger, een zeer korte stok met een lange vlag. Via verschillende websites zoals www.vlaggenmasten.nl kan je makkelijk de lengte aangeven van de vlaggenmast en vlag die je wil. Maar eerst even wat uitleg over de beste lengte voor je vlaggenmast.

Hoe kies ik de lengte?

Wanneer je de vlag met vlaggenmast naast het gebouw van je bedrijf wil zetten, is het belangrijk te weten hoe hoog je bedrijfsgebouw juist is. De lengte van de vlaggenmast is namelijk altijd tussen de halve meter en meter korter dan de nok van je gebouw. Indien je niet goed weet hoe hoog je gebouw is, reken dan zo’n 3,5 meter per verdieping. Zo is een gebouw met bijvoorbeeld drie verdiepingen (inclusief gelijkvloers) 10,5 meter hoog en moet de vlaggenmast best tussen de 9,5 en 10 meter hoog zijn.

Waar je nog rekening mee moet houden

Echter bestaat de vlaggenmast niet enkel uit de paal waar de vlag aan vasthangt. Er zit natuurlijk ook nog bevestiging aan om zo stevig op de grond te staan. Deze bevestiging hangt af van hoe stevig de ondergrond is en kan dus dikker, dunner, groter of kleiner zijn afhankelijk hiervan. Het is dus belangrijk er dit ook bij te rekenen bij de lengte van de vlaggenmast zodat je niet opeens hoger dan je gebouw zit. Vlaggen die hoger zijn dan het gebouw zien er natuurlijk wat lomp uit. Het is klassevoller wanneer de vlag net iets onder het gebouw komt. Goed opletten geblazen dus.