Wat is infraroodverwarming?

Infraroodpanelen

Er zijn veel verschillende soorten verwarmingssystemen. Jij kent de permanente verwarming die wordt aangedreven door een boiler. Daarnaast is er keramische verwarming, convectie verwarming, luchtverhitters, radiatoren, infraroodverwarming en nog veel meer. Eurom heeft al dit soort kachels in haar assortiment waardoor jij veel kennis kan hebben over het gebruik en de toepassing van dit soort verwarmingssystemen. In dit artikel richten we ons op infrarood verwarming en leggen we het verschil uit met meer traditionele heaters.

Hoe werkt infraroodverwarming?

In principe is infraroodverwarming een systeem dat door elektriciteit wordt aangedreven. Het verschilt echter van andere elektrische kachels. De elektriciteit wordt omgezet in infraroodstraling. Dit zorgt voor een directe en zuinigere manier van verwarmen, waardoor de infraroodpanelen een goed alternatief zijn voor verwarming met gas. Deze straling verwarmt niet de lucht, maar de objecten die aan de straling worden blootgesteld. Deze straling verwarmt objecten tot drie meter van het paneel. Opgewarmde objecten houden de warmte veel langer vast dan lucht, waardoor de objecten langzaam de warmte afgeven aan andere objecten in de ruimte. Dit zorgt voor een veel directe manier van verwarmen waarbij geen energie verloren gaat door het continu opwarmen van de lucht. Doordat de objecten langzaam hun warmte afgeven, wordt uiteindelijk de hele ruimte warm. Je moet wel even wennen aan het verschil tussen convectiewarmte en stralingswarmte. Toch hebben stralingsverwarmers veel voordelen en geven ze een aangename warmte.

Infrarood verwarming en gezondheid

Een belangrijk voordeel van infrarood verwarming ligt in de positieve effecten op je gezondheid. Het feit dat infraroodverwarming geen luchtcirculatie veroorzaakt, betekent dat er tal van gezondheidsvoordelen zijn. Omdat convectie de lucht circuleert, bewegen ook slechte deeltjes met de lucht mee. Denk aan bijvoorbeeld stof en pollen. Hoewel deze onzichtbaar zijn, kunnen ze toch hinderlijk zijn voor jou en je huis. Bijvoorbeeld voor mensen met allergieën, maar ook omdat stof zich makkelijk door het huis kan verspreiden. Daarnaast zorgt luchtcirculatie voor tocht door het aanzuigen van koude lucht, waardoor je voeten altijd kouder zijn dan je hoofd. Infraroodstralers veroorzaken geen luchtcirculatie, wat betekent dat deze problemen niet bestaan bij infraroodverwarming. De opwarming van de lucht zorgt er ook voor dat de lucht aanzienlijk uitdroogt. Door de opwarming van de lucht verdampt immers het vocht in de lucht. Droge lucht veroorzaakt redelijk onschuldige ongemakken zoals statische elektriciteit, maar droogt ook onze huid uit. Bovendien kan droge lucht ervoor zorgen dat houten vloeren kromtrekken en barsten. Omdat infrarood de lucht niet opwarmt, heb je deze ongemakken niet.

Geen condensatie meer

Een ander neveneffect van het opwarmen van de lucht is de vorming van condens. Wanneer vochtige lucht wordt verwarmd, bezinkt het vocht in de vorm van condensatie. Dit is vooral zichtbaar bij enkel glas, maar ook bij meer geïsoleerde huizen is er nog condensatie. In het ergste geval zet het vocht zich neer in de muren, met mogelijk schimmelvorming tot gevolg. Hier biedt infrarood verwarming uitkomst, omdat het objecten direct verwarmt, ook de wanden. Hierdoor krijgen vocht en schimmels geen kans om zich in de muren te nestelen. Daarom zorgt infraroodverwarming voor een veel gezondere omgeving in huis, waardoor je niet alleen de temperatuur naar een hoger niveau tilt, maar ook de gezondheid van jezelf en je gezin.