Warmte terugwin installatie en de werking
Een warmte terugwin installatie bestaat uit een ventilator die de ruimte ventileert, een afzuiging die de lucht afzuigt en een inblaas die, je raadt het niet, de schone lucht de woning inblaast. Er zit ook nog een elektrische motor in. Deze elektrische motor zuigt de installatie unit constant verse lucht van buiten naar binnen. Dit is dus eigenlijk te vergelijken met een normale mechanische installatie, maar deze terugwin installatie heeft nog een extra toevoeging. De warme vervuilde lucht stroomt van binnen naar buiten waarbij de warmte van de vervuilde lucht als het ware wordt overgedragen aan de koude verse lucht die weer van buiten komt. Deze extra functie scheelt ontzettend veel.
De installatie in zomer en winter
Veel mensen denken dat de installatie slechts geschikt is voor de winter, maar een warmte terugwin installatie is een balansventilatie. De temperatuur van de buitenlucht wordt daarbij gemengd met de temperatuur van de binnenlucht. Dit zorgt er niet alleen voor dat in de winter, koude lucht niet makkelijk de woning kan binnendringen, maar dit zorgt er ook voor dat in de zomer, warme lucht niet naar binnen kan. Het heeft dus een wisselwerking in feite. In zowel de warme als koude seizoenen heb je er dus zeker baat bij. Ga er dus niet vanuit dat het alleen in de winter zijn werking heeft, want in warme temperaturen scheelt het je wellicht een aircosysteem
De levensduur van de installatie
Gezien het dure kostenplaatje van de installatie zou je hier natuurlijk het liefst lang mee vooruit willen. Dat is ook het geval. Gemiddeld gezien is de levensduur van een warmte terugwin installatie minimaal 15 jaar. Dat is de investering dus zeker waard. Hiervoor is wel het zeker onderhoud nodig en de installatie moet ook geregeld worden schoongemaakt. Na zo’n 15 jaar moet de installatie worden vervangen. Het wordt daarbij aangeraden om dit door een specialist te laten beoordelen. Hij of zij kan beoordelen wat de schade is en hoe snel de installatie moet worden vervangen.