Waarom is een spatwand onmisbaar voor jouw keuken

Een spatwand is onmisbaar voor in je keuken. Dit heeft meerdere redenen, zowel praktische als hygiënische. De functie van een spatwand is het tegenhouden van spatten van bijvoorbeeld water en vet. In dit artikel leggen we je aan de hand van voorbeelden de redenen uit waarom een spatwand onmisbaar is in elke keuken. 

Hygiënische en praktische reden

Een spatwand wordt geplaatst achter de spoelbak van de keuken of het fornuis. De spatwand voor je keuken vangt als het ware spatten en vet op van de spoelbak. Het materiaal van de spatwanden is dan ook bestendig tegen vocht en vet. Daarnaast is het materiaal makkelijk schoon te maken, dit is erg praktisch voor wanneer je je keuken schoon wilt houden. Dit bevorderd de hygiëne van de keuken. Op deze manier kun je etensresten en vet gemakkelijk verwijderen, dit is voornamelijk bij de spatwand achter het fornuis erg belangrijk. De spatwanden die achter het fornuis worden geplaatst zijn bovendien bestendig tegen hoge temperaturen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat het materiaal wordt aangetast. 

Welke spatwand kies je voor in je keuken? 

Het is belangrijk dat de spatwand op de juiste manier wordt geplaatst. Wanneer dit namelijk niet het geval is, kan er vocht in de voegen van de spatwand komen. Dit kan uiteindelijk zorgen voor schimmel en onaangename geuren. 

Het is daarom van belang dat het plaatsen van een spatwand met aandacht wordt gedaan. Je kunt kiezen uit een aantal materialen voor je spatwand. Zo zijn er spatwanden beschikbaar van tegels, natuursteen, glas of roestvrij staal. Daarnaast zijn er ook nog spatwanden met andere materialen, maar deze zijn minder voorkomend. Het materiaal van je spatwand moet van goede kwaliteit zijn. 

Kies daarom liever geen spatwand van hout of beton. Bovendien is het belangrijk dat de spatwanden tegen hoge temperaturen kunnen. Vooral wanneer je een spatwand achter je fornuis wilt plaatsen, moet je hieraan denken. Materialen als pvc of vinyl zijn hier niet voor geschikt. 

Ongeveer 40% van de oude keukens heeft een spatwand van slecht materiaal. Het is daarom niet een slecht idee om te kijken naar je eigen spatwanden. Zijn ze aan vervanging toe? Zijn ze van het juiste materiaal gemaakt? Dit kan je namelijk een groot hygiënevoordeel opleveren.