Waarom blijft mijn trap maar kraken en piepen?

Trapleuning

Zit je ook wel eens rustig op de bank, te genieten van een momentje voor jezelf, begint ineens die vervelende trap weer te kraken en piepen bij elke stap? Alsof het huis met je communiceert. Ik heb dit probleem onlangs aangepakt door onze oude trap grondig onder handen te nemen. In deze blog vertel ik je hoe trap renoveren niet alleen het gekraak heeft opgelost, maar ook ons interieur een enorme boost heeft gegeven.

Oorzaken van een krakende trap

Het achterhalen van de oorzaak is stap één. Bij ons bleken losse traptreden en versleten anti-slip rubbers de grootste boosdoeners. Ook droogte kan zorgen voor krimp in het hout waardoor er meer beweging in de constructie komt; perfecte ingrediënten voor dat irritante geluid bij elke trede die je zet.

De planning van renovatie

Eerlijk is eerlijk, aanvankelijk zag ik best op tegen deze klus. Maar met wat goed advies en research (dankzij sites als https://www.upstairs.com/nl-nl/) ontdekten we dat een goede planning het halve werk was. We besloten om niet alleen de problematische treden aan te pakken maar gingen voor een totale make-over van onze trap.

Kiezen tussen DIY of professional

Met alle informatie vers uitgeprint op tafel stonden we voor de keuze: gaan we dit zelf doen of laten we het over aan professionals? Uiteindelijk hebben we gekozen voor het laatste door slechte ervaringen uit het verleden (laten we zeggen dat niet al mijn DIY-projectjes even succesvol waren). De geruststelling dat alles vakkundig zou worden gemonteerd woog zwaar.

Tips & tricks tijdens jouw renovatieproces

Gedurende onze reis naar een nieuwe trap kwamen wij verschillende hindernissen tegen waarvan ik dacht: "had iemand me dit maar eerder verteld". Zo leerden wij bijvoorbeeld pas laat in het proces over vochtbeheersing en hoe belangrijk dit is om toekomstige problematiek te voorkomen. Ook ontdekten wij slimme manieren om kostenbesparend materiaal in te kopen zonder op kwaliteit in te leveren.

Conclusie


Trapleuning