Sedumdak

Wat is een sedumdak precies? Een sedumdak bestaat uit sedumplantjes, klinkt best logisch toch? Maar wat zijn sedumplantjes precies. Sedumplantjes zijn vetplantjes die tegen extreme weersomstandigheden kunnen zodat je bijna niet meer naar je dak hoeft om te kijken, hoogstens één keer per jaar voor bemesting. Deze vetplantjes nemen water op in hun bladeren waardoor ze dus lange tijd tegen droogte kunnen als er geen water valt. Ook kunnen ze goed tegen kou, veel regen en wind.

Sedumdak voor de natuur

Naast dat een sedumdak erg mooi is, is het ook erg goed voor de natuur! Als je een sedumdak neemt draag je enorm bij aan de natuur. Steden worden steeds groter en de natuur moet daar plaats voor maken. Hagen en bosjes moeten steeds vaker plaats maken voor schuttingen en grasvelden worden steeds vaker bestraat of begrind. Door een sedumdak te nemen geef je weer wat terug aan de natuur. Een sedumdak verhoogt namelijk de biodiversiteit in je omgeving. Zo bied je meer leefruimte voor kleine dieren, vogels en insecten. Ook de omgevingstemperatuur word verlaagt door een sedumdak, ook dit is beter voor de natuur.

Financiele redenen

Een sedumdak draagt dus bij aan de natuur maar je kan het ook zien als een soort van investering. Door een sedumdak te nemen krijgt jou huis of garage of waar je het dak ook maar wilt hebben een veel betere isolatie. In de winter bespaart je dit dus veel energie en in de zomer houd het de hitte mooi weg. Ook het dak profiteert er van. De laag die op uw dak zit, ook wel EDPM genoemd kan wel 2 tot 3 keer langer mee, dit komt omdat een sedumdak een natuurlijke beschermlaag is. Woningen in een groene omgeving zijn vaak meer waard, soms wel een waardestijging van wel 8%. Je hebt nog een financiële reden, maar daarvoor heb je zonnepanelen nodig. Heb je deze al? Luister dan goed! Door een sedumdak koelt de omgevingstemperatuur af, hierdoor kunnen je zonnepanelen tot wel 25% meer energie opnemen, dit resulteert tot een 6% hogere opbrengst!