Secto lamp: dé designlamp van dit moment

Als je kijkt naar een Secto lamp dan kijk je naar een handgemaakt Scandinavisch en ecologisch design. De designlampen van Secto vallen onder het Finse label. 

De geschiedenis van de Secto lamp

In een ver verleden begon Secto met het ontwerpen van meubelen van gelijmd hout. Later hebben zij zich ontwikkeld naar hun huidige designlampen. Tuula Juséius ontwierp namelijk in 1995 met Seppo Koho de eerste meubelen. Eigenlijk was het liefde op het eerste gezicht en werden zij onafscheidelijk als het ging om design-ontwerpen. De klanten zochten tevergeefs naar bijpassende ‘lijmhout lampen’ voor bij hun meubelen, maar de zoektocht leek oneindig. De eerste hanglamp, de Secto 4200 hanglamp, werd zo geboren en is de inspiratie geweest voor alle modellen erna. 

In het ontwerp van de Secto lamp staat de ‘berk’ centraal. Het knoestvrije fineerhout met een witte schors maakt hem ideaal voor handgemaakte producten, waaronder dus de lampen. Het handwerk gebeurd volledig in Finland en de duurzaamheid en milieubewustheid staan hoog in het vaandel. 

Vanaf 2002 is Secto gestopt met de productie van meubelen maar volledig overgegaan naar de Secto lamp als verkoop. Koho werd verantwoordelijk voor alle ontwerpen, waarin je zijn architect-achtergrond terug ziet komen. Hij gebruikt voor elke ‘ruimte’ het licht individueel en creëert een fijne sfeer doordat het gefilterd is. 

Op dit moment is Joakim Jusélius de eigenaar van Secto Design en is houdt hij het familiebedrijf als tweede generatie in stand, zodat deze mooie producten wereldwijd kunnen prijken. 

Populaire collecties van Secto

Eigenlijk zijn alle lampen van Secto stuk voor stuk prachtig, maar er zijn een aantal exemplaren door de liefhebbers verkozen tot meest populair. Je kunt in de collecties kiezen tussen tafellampen, hanglampen, wandlampen en vloerlampen. 

De Secto 4201 hanglamp is het tweede ontwerp binnen de gehele collectie en is door haar afmetingen ook bij een laag plafond fijn te gebruiken. Hij is namelijk maar 45cm hoog waardoor bij een laag plafond je deze alsnog als hanglamp kan toepassen zonder dat hij je in jouw vrijheid beperkt. Je kunt dit type nog steeds verkrijgen in vier verschillende kleuren. 

Een andere populaire keuze is de Octo 4240 van Secto. Deze secto lamp is groter dan de Secto 4201, want deze is maar liefst 68 lang en is daarom geschikt voor hogere plafonds. De doorsnede is zelfs 54 centimeter, waardoor het een luchtige maar robuuste lamp is die een eigen ruimte nodig heeft binnen de kamer. De rondingen waarmee dit model is afgewerkt geeft een luchtig en bijzondere lichtinval die je bij geen enkel ander designmerk terug ziet komen. 

De Secto lamp wordt vanuit Finland geëxporteerd naar meer dan 80 landen wereldwijd en wordt al jaren gezien als een van de bekendste merken voor design lampen. Sinds 2017 leveren ze hun producten ook aan de Verenigde Staten wat ze ook nog een grote boost heeft gegeven in hun naamsbekendheid. Hun volledige handgemaakte werken in combinatie met de natuurproducten en duurzaamheid, maakt het een authentieke lamp maar ook ontzettend modern waarmee ze alle maatschappelijke wensen vervullen.