Plafond laten stucen: werkwijze en kosten

stucen van een plafond

Wanneer je een mooi afgewerkt plafond wil, kun je deze laten stucen door een professionele stukadoor. Op deze manier wordt je plafond egaal afgewerkt door het aanbrengen van een gips of cement laag. In dit artikel lees je alles over de werkwijze van een stukadoor en de gemiddelde kosten die je kwijt bent voor deze klus.

De werkwijze van een plafond stucen in drie stappen:

1. Voorbereiding stucwerk

Allereerst vergt het project een goede voorbereiding. Het is belangrijk dat het plafond leeg is of dat de meubels goed afgedekt zijn voordat de stukadoor aan de slag gaat. Daarnaast moeten eventuele radiatoren, lampen of rookmelders verwijderd worden. Ook moeten oneffenheden of gaten worden opgevuld of eventuele beschadigingen vlak en egaal worden gemaakt. Ook moet de ondergrond vrij van stof en vuil zijn, en wordt er in de voorbereidende fase een laag voorstrijkmiddel aangebracht om het stucwerk goed te laten hechten.

2. Stucen

Het stucwerk wordt meestal handmatig aangebracht door de stukadoor. Technieken die voor het stucen van plafonds vaak worden gebruikt zijn bijvoorbeeld spuitwerk met een spuitmachine, of het aanbrengen sierpleister(spachtelputz). De materialen kunnen vaak ook direct worden aangebracht in de kleur die je wenst, waardoor schilderen niet meer nodig is. Ook kun je kiezen voor schuurwerk. Hierbij wordt er een korrelige gipsmortel met een draaiende beweging aangebracht wat zorgt voor een uniek patroon. 

3. Afwerking

Wanneer je niet voor sausklaar of behangklaar stucwerk hebt gekozen, wordt het stucwerk na afloop nog afgewerkt met bijvoorbeeld behang of een verflaag naar keuze. Ook kun je bij de afwerking kiezen voor ornamenten gemaakt van pleisterwerk voor een klassieke uitstraling. Het stucwerk droogt als er een goede luchtcirculatie is in de ruimte, gemiddeld 1 millimeter per dag. 

stucen van een plafond

Algemene kosten voor stucwerk aan je plafond 

De gemiddelde kosten voor het laten stucen van een plafond inclusief materiaal liggen tussen de 15 en 25 euro per m². In onderstaand overzicht zie je de algemene kosten per soort stucwerk. 

Soort stucwerkKosten gemiddeld per m²
Spackspuitwerk€5 tot €11
Stucwerk behangklaar€10 tot € 18
Stucwerk sausklaar€10 tot €25
Sierpleister (spachtelputz, granol of rustiekputz)€12 tot €23
Plafond laten stucen€15 tot €30
Schuurwerk€18 tot €25
Raapwerk€18 tot €30