Mijn eerste schilderij maken, hoe doe ik dat?

Bureaustoel

Een schilderij maken kan een leuke en creatieve manier zijn om je tijd te besteden en je emoties en gedachten te uiten. Het is project dat je thuis kunt doen en dat niet veel tijd of middelen nodig heeft, tenzij je er meer professioneel mee bezig bent. Je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt. In dit artikel zullen we in vijf stappen uitleggen hoe je een schilderij kunt maken en op kunt hangen.

Kies een onderwerp en een stijl

Voordat je begint met schilderen, is het belangrijk om een onderwerp te kiezen en een stijl te bepalen. Je kunt kiezen voor een landschap, een portret, een stilleven of een abstract onderwerp. Probeer een onderwerp te kiezen dat je interesseert en waar je het leuk vind om mee bezig te zijn.

Daarnaast is het ook belangrijk om te bepalen hoe je het schilderij wilt maken. Wil je realistisch schilderen of abstract? Wil je heldere kleuren gebruiken of juist meer somber en vervagen? Door een stijl te kiezen, zorg je ervoor dat je schilderij een duidelijke visuele identiteit heeft en dat het een bepaalde uitstraling krijgt.

Gebruik de juiste materialen

Voordat je kunt beginnen met schilderen, heb je enkele materialen nodig. Dit zijn de belangrijkste materialen die je nodig hebt:

Schildersdoek: Dit is het oppervlak waarop je gaat schilderen. Je kunt kiezen voor een katoenen of linnen doek, afhankelijk van je voorkeur. Zorg ervoor dat het doek stevig is en niet te stijf, zodat je gemakkelijk kunt schilderen.

Verf: Er zijn verschillende soorten verf, zoals olieverf, acrylverf en waterverf. Kies een verf die bij je stijl past en die gemakkelijk te gebruiken is.

Penselen: Je hebt verschillende soorten penselen nodig om te schilderen, zoals ronde penseel, platte penseel en liner penseel. Kies penselen die geschikt zijn voor de verf die je gaat gebruiken.

Solventen: Dit zijn middelen die je kunt gebruiken om de verf te verdunnen of te verwijderen. Dit is vooral handig als je olieverf gebruikt.

Maak een schets

Voordat je begint met schilderen, is het handig om een schets te maken. Dit geeft je een beter beeld van hoe je het schilderij wilt maken en het helpt je om de compositie te bepalen. Je kunt de schets maken op papier of direct op het schildersdoek, afhankelijk van wat jij het makkelijkste vindt. Gebruik een potlood of een krijt om de lijnen te tekenen en pas ze aan totdat je tevreden bent met het resultaat.

Begin met schilderen

Zodra je klaar bent met het maken van de schets, kun je beginnen met schilderen. Gebruik je penseel om op het doek te schilderen en probeer de verf te mengen en te vervagen om een natuurlijke overgang te creëren. Gebruik solventen als je de verf wilt verdunnen of verwijderen. Probeer ook om  verschillende technieken uit, zoals het gebruik van een paletmes of het toevoegen van textuur met een schraper. Hierdoor kun je uiteindelijk volledig je eigen stijl maken die het beste bij je past.

Hang het schilderij op

Zodra het schilderij volledig is gedroogd, kun je het ophangen. Kies een plek in huis waar je het schilderij wilt ophangen. Natuurlijk staat het niet zo mooi om alleen het doek op te hangen. Je kunt er dan voor kiezen om er iets omheen te doen, bijvoorbeeld een baklijst. Deze zijn er in veel verschillende soorten, maten en kleuren, zoals gouden, zilveren, zwarte baklijst en noem het maar op. Zorg ervoor dat het schilderij op ooghoogte hangt, zodat het gemakkelijk te bekijken is. Als je het schilderij op een muur wilt hangen, kun je gebruikmaken van een waterpas om ervoor te zorgen dat het schilderij recht hangt.