Hypotheekmogelijkheden voor Directeur-Grootaandeelhouders (DGA) 

Directeur-Grootaandeelhouders (DGA’s) zijn ondernemers die tevens een leidende positie hebben binnen hun eigen bedrijf. Voor DGA’s die een huis willen kopen, is het verkrijgen van een hypotheek een belangrijke overweging. Het verkrijgen van een hypotheek als DGA kan echter enigszins complex zijn, gezien de variabele inkomstenstromen en fiscale structuren die vaak geassocieerd worden met hun bedrijfsactiviteiten. In dit artikel bespreken we de verschillende hypotheekmogelijkheden voor DGA’s en geven we inzicht in de factoren waarmee rekening moet worden gehouden. 

1. Hypotheekverstrekking voor DGA’s 

Het verkrijgen van een hypotheek voor DGA kan enkele uitdagingen met zich meebrengen, omdat traditionele kredietverstrekkers vaak de voorkeur geven aan stabiele inkomstenstromen. DGA’s hebben echter vaak een variabel inkomen dat afhankelijk is van het succes van hun bedrijf. Hierdoor kunnen ze als risicovoller worden beschouwd dan werknemers in loondienst. 

Om deze uitdagingen te overwinnen, zijn er hypotheekverstrekkers die gespecialiseerd zijn in het bedienen van DGA’s. Deze verstrekken hypotheekoplossingen die rekening houden met de complexiteit van de inkomsten en belastingstructuren van DGA’s. Ze kunnen bijvoorbeeld kijken naar de gemiddelde inkomsten over een langere periode om een realistischer beeld van het inkomen van de DGA te krijgen. 

2. Jaarcijfers en inkomen 

Een belangrijk element bij het verkrijgen van een hypotheek als DGA is het presenteren van duidelijke en consistente jaarcijfers. Dit kan betekenen dat je bereid moet zijn om gedetailleerde financiële documenten, zoals winst- en verliesrekeningen en balansoverzichten, te verstrekken. Deze documenten kunnen dienen als bewijs van je inkomen en de financiële gezondheid van je bedrijf. 

3. Inkomensstabiliteit 

Hoewel DGA’s vaak te maken hebben met variabele inkomsten, kan een consistent trackrecord van winstgevendheid en groei van het bedrijf helpen om het vertrouwen van hypotheekverstrekkers te winnen. Het laten zien van een gezonde cashflow en winstgevendheid kan bijdragen aan het aantonen van de stabiliteit van je inkomsten. 

4. Eigen vermogen en eigen bijdrage 

Het hebben van een aanzienlijk eigen vermogen in je bedrijf en/of een aanzienlijke eigen bijdrage bij het kopen van een huis kan positieve signalen afgeven aan hypotheekverstrekkers. Dit toont aan dat je persoonlijk financieel betrokken bent en bereid bent om risico te nemen. 

5. Maatwerkoplossingen 

Aangezien elke DGA-situatie uniek is, bieden sommige hypotheekverstrekkers maatwerkoplossingen aan. Dit kan inhouden dat ze flexibele voorwaarden bieden die zijn afgestemd op de specifieke behoeften en omstandigheden van de DGA. Het is raadzaam om advies in te winnen bij financiële adviseurs die gespecialiseerd zijn in hypotheekverstrekking voor DGA’s. 

Het verkrijgen van een hypotheek als DGA kan uitdagend zijn, maar het is zeker haalbaar met de juiste aanpak en de nodige documentatie. Het is belangrijk om samen te werken met hypotheekverstrekkers die ervaring hebben met het bedienen van DGA’s en die op maat gemaakte oplossingen kunnen bieden. Daarnaast is het verstandig om financieel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat je de meest geschikte hypotheekoptie kiest die past bij jouw unieke financiële situatie en bedrijfsactiviteiten. 

Tip: Finaforte.nl