Hoe onderhoud je duurzame houten gevelbekleding?

Je hebt gekozen voor een mooi soort houten gevelbekleding dat ook nog eens duurzaam is. Je huis ziet er weer op en top uit én je hebt een minder hoge energierekening doordat het hout extra isoleert. Daarbij is duurzame houten gevelbekleding ook nog eens minder schadelijk voor het milieu.

Gelukkig gaat duurzame houten gevelbekleding langer mee dan gewone houten gevelbekleding en hoef je minder vaak een deel te vervangen. Maar wat moet je wel doen aan onderhoud? In dit artikel leggen we hier meer over uit.

Vergrijzing

Elk soort houten gevelbekleding zal op termijn gaan vergrijzen. Het kan zijn dat je dit juist mooi vindt. In dat geval hoef je hier natuurlijk niets aan te doen. Vind je het echter niet mooi en wil je dit tegengaan? Dan kun je het hout behandelen tegen vergrijzing, zodat je hier minder snel mee te maken krijgt.

Ontmossen

Houten gevelbekleding zul je regelmatig moeten ontmossen. Het maakt in dit geval niet uit of het gewone of duurzame houten gevelbekleding is.

Vervangen

Aangezien duurzame houten gevelbekleding langer meegaat dan gewone gevelbekleding van hout, hoef je ook minder vaak een stuk hout te vervangen. Dit zal echter waarschijnlijk nog wel af en toe nodig zijn.

Schoonmaken

Houten gevelbekleding kun je beter niet schoonmaken met een hogedrukspuit. Dit zou er namelijk voor kunnen zorgen dat het hout beschadigd raakt. Ook al is duurzame houten gevelbekleding duurzamer, blijf hier toch voorzichtig mee omgaan en maak het dus ook voorzichtig schoon. Je kunt de houten gevelbekleding het beste schoonmaken met een sopje en een doek.