De grootste voor- en nadelen van kantoortuinen

In de jaren 1950 begon er in Duitsland langzaam aan een nieuw soort kantoor te ontstaan. Kantoor ontwerp focuste niet langer op allerlei manieren om bureaus en werknemers te scheiden. In plaats daarvan werden ze juist verbonden in een grote ruimte. Bureaus werden in groepjes, met een onregelmatige geometrie opgesteld en de scheidingsmuren verdwenen uit het kantoorleven. Twintig jaar later ontwikkelde deze trend zich ook in de rest van West-Europa. Nu lijkt deze zogenaamde kantoortuin niet meer weg te denken uit het werkende leven. Maar zijn dergelijke kantoortuinen eigenlijk nog wel van deze tijd? En werken ze echt zo goed als lang gedacht is?

Waarom zou jouw kantoor gebaat zijn bij een kantoortuin?

Het fijne aan een kantoortuin is dat er vaak een enorme cohesie ontstaat onder de werknemers. Iedereen zit bij elkaar en krijgt elkaar daardoor goed te kennen. Overleg is daarbij ook een stuk makkelijker als men samen in een ruimte werkt. Iedereen is daardoor beter van elkaars werk op de hoogte en de drempel om naar een collega toe te stappen voor een korte vraag is een stuk kleiner. Daarnaast zien kantoortuinen met een open concept er vaak vele malen mooier en gezelliger uit dan ouderwetse kantoren. Een goed Kantoor ontwerp kan een ruimte makkelijk opvrolijken met wat plantenbakken of een mooi kleurtje op de muur.

Wat zijn enkele nadelen aan een kantoortuin?

Deze gezelligheid is echter niet altijd even geliefd. Doordat iedereen constant zo dichtbij op elkaar zit, wordt het wel heel makkelijk om van een zakelijk gesprek overgaan in een gezellig kletspraatje. Dit is niet altijd even goed voor de concentratie en kan collega’s die zich wel proberen te concentreren ook nog eens heel erg storen. Het grootste probleem met deze nauwe samenwerking is dat collega’s zich extreem aan elkaar kunnen gaan ergeren. Misschien smakt je overbuurman wel veel te luid. Of er hangt een raar geurtje om hem heen. Dit kan nooit goed zijn voor de werksfeer. Deze voor- en nadelen zal een werknemer altijd moeten overwegen bij het indelen van zijn of haar kantoor.