Alles wat je moet weten over kelderafdichting

Kelderafdichting, wat is het nu eigenlijk? Het woord zegt het al: kelderafdichting zorgt voor bescherming van je kelder tegen ongewenste (vocht)schade, denk hierbij aan lekkage. Kelderafdichting vermindert de kans op waterschade. Bij kelderafdichting komen verschillende dingen kijken. In dit artikel neem ik je mee in alles wat je moet weten over kelderafdichting.

Kelderafdichting: hoe doe je dat?

Er is niets vervelender dan vocht in je kelder. Eén kleine lekkage kan zorgen voor grote problemen in je kelder, dus dat wil je het liefst voorkomen. Er zijn verschillende manieren om het vocht in de kelder op te lossen of te voorkomen. Eén van die manieren is om je kelder af te dichten. Heb je hier geen ervaring mee? Dan is het best een klus om hier zelf mee aan de slag te gaan. De beste oplossing is om professionele hulp in te schakelen, maar doe je het liever zelf? Dan is een kelderafdichting set een uitstekende oplossing. Volg hierbij onderstaande stappen: 

Waterstop

Stroomt het water in je kelder? Dan wil je natuurlijk niets liever dan het water zo snel mogelijk stoppen. Belangrijk is dat je de kern van het probleem zoekt en dit dicht. Hiervoor kun je speciale waterstop producten gebruiken. Het overige water in de kelder kun je weghalen met een emmer of met een waterstofzuiger.

Grondering 

Vervolgens is het tijd om de muur voor te bereiden op de afdichting. Dit doe je door middel van grondering. Dit is de basis van je kelderafdichting.

Egalisering 

Wanneer je klaar bent met grondering wil je alle schade en oneffenheden wegwerken door middel van egalisering (gladstrijken).

Opzetten kimnaad 

Het wordt sterk geadviseerd om een verbinding tussen de wand en de vloer aan te brengen, omdat het stevigheid biedt voor je vloer en wand. Dit noemen we een kimnaad. 

Afronding van de afdichting 

Op het moment dat je alle voorbereidende stappen hebt gedaan is het tijd om de kelder daadwerkelijk af te dichten. Hiervoor kun je een afdichtingsmortel gebruiken, welke je in verschillende lagen aanbrengt.  

Wat zijn de voordelen van je kelder afdichten?

Je denkt bij de voordelen misschien alleen aan wat voor bescherming het biedt aan jouw kelder, maar het biedt zeker ook bescherming aan je gezondheid. Wanneer je een lekkage hebt in je kelder, dan is dat een broedplek voor smerige beestjes. Hierdoor heb je sneller de kans om heel ziek te worden. Dit zijn dan ook redenen om kelderafdichting preventief uit te voeren.