Alles wat je moet weten over de Nederlandse vlag

Bij Bos vlaggen kun je vlaggen en masten kopen, zoals de Nederlandse vlag. Veel mensen vragen zich echter af waar de Nederlandse vlag voor staat en waarom deze opgehangen moet worden. Een vlag kan opgehangen worden tijdens speciale gelegenheden, zoals een trouwerij of tijdens feestdagen, zoals Koningsdag. Wat maakt de Nederlandse vlag speciaal? Lees er hier meer over!

Over de Nederlandse vlag

De Nederlandse vlag is een horizontale vlag met de kleuren rood, wit en blauw. In dit geval gaat het om de kleuren helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw. Deze kleuren zijn vastgesteld in Éclairage-coördinaten in normblad 3055. De kleuren van de Nederlandse vlag kun je niet direct omzetten in Pantone-codering. Er zijn geen voorschriften omtrent de afmetingen van de Nederlandse vlag. Er staat echter wel in de Vlaggenwet van 1937 dat de verhouding van de vlag 2:3 moet zijn, een verhouding die nog steeds wordt gevolgd.

Waar staat de Nederlandse vlag voor?

De Nederlandse vlag staat symbool voor het Koninkrijk der Nederlanden, waardoor hij overal op Nederlands grondgebied een speciale ereplaats inneemt. De nationale vlag mag niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden en mag niet met reclametekst bedrukt worden. Hiervoor kun je zelfs een boete krijgen.

De oorsprong van rood, wit en blauw

De Nederlandse vlag is niet altijd klassiek rood, wit en blauw geweest. De rode kleur werd oranje toen Willem I in de 16e eeuw stadhouder werd. Het oranje was een verwijzing naar de achternaam van Willem I. De vlag heeft zijn oranje kleur niet lang gehad omdat rood goedkoper en makkelijker te verkrijgen was. Bovendien vervaagde de oranje kleur erg snel. De meest gangbare theorie over rood, wit en blauw is dat de kleuren symbool stonden voor de opbouw van het Nederlandse volk. Rood zou staan voor het volk, blauw voor de adel en wit voor de kerk.