5 tips voor het opslaan van haardhout

Om een houthaard mooi en goed te laten branden, is het zeer van belang dat het hout goed droog is. Hoe droger het hout, hoe beter de kwaliteit van het vuur en hoe makkelijker het is om het vuur aan te krijgen. Maar hoe zit dit precies? Waar kunnen we het beste ons hout opslaan en waar moeten we op letten bij het opslaan van hout? Hieronder vind je antwoord op deze vragen.

Houthaarden bekijken >>

Binnen of buiten?

De meeste mensen denken dat het het beste is om hout binnen op te slaan, maar niets is minder waar. Wanneer je jouw hout buiten opslaat, kunnen de zon en de wind er namelijk goed bij. Deze natuurlijke krachten maken en houden het hout goed droog. Het buiten opslaan van hout is voornamelijk interessant bij hout met een vochtpercentage van meer dan 20%. Als hout net is gekapt, heeft het een vochtpercentage van circa 50%. Afhankelijk van het houtsoort ben je, voordat alle sapstromen uit de boomstammen zijn, vaak al 1 tot 2 jaar verder. Wanneer het vochtpercentage onder de 20% komt, kun je er ook voor kiezen om het hout binnen op te slaan.

Waar moet je nog meer mee op letten?

Zoals hierboven duidelijk wordt, is het verstandig om hout in eerste instantie buiten op te slaan. Na verloop van tijd, bij een vochtpercentage van minder de 20%, kun je het hout naar binnen halen. Doe je dit te vroeg, dan kan het zo zijn dat het hout gaat schimmelen en dat wil je natuurlijk niet!

Daarnaast is het belangrijk om jouw houtopslag alleen te voorzien van een overkapping. Wanneer je een volledig dichte houtopslag maakt, kunnen zon en wind niet zo goed bij de houtblokken, waardoor het minder snel droogt.

Verder is het verstandig om er voor te zorgen dat de open kant van de houtopslag niet richting het (zuid)-westen wijst. Uit deze richting valt vaak de meeste regen, dus vermijd deze kant om inslag van de regen te voorkomen.

Tot slot is het aan te raden om hout niet rechtstreeks op de vloer te plaatsen. Vooral niet als hier zand op ligt, want anders trekt het hout vocht uit de grond of uit het zand. Verstandig is om de houtblokken bijvoorbeeld op een paar balkjes te leggen of op een pellet.

Kortom, het is in eerste instantie het beste om hout buiten op te slaan op een plek waar zon en wind goed bij kan. Wanneer het vochtpercentage laag genoeg is, kun je de blokken naar binnen halen. Het drogen van hout kost gemiddeld 1 à 2 jaar, maar als deze tijd is verstreken, kun je genieten van het gezellige vuurbeeld van een echte houthaard!

Ben je op zoek naar een mooie houthaard? Ga dan naar onze website of kom naar onze showroom in Apeldoorn waar vele haarden brandend staan opgesteld. Hier bespreken wij, onder het genot van een bakje koffie of thee, samen met jou de opties.