5 kenmerken van de industriële woonstijl

deurgreep schuifdeur

1 Het gebruik van neutrale kleuren 

De industriële woonstijl kenmerkt zich door het beperkte gebruik van eruit springende kleuren. Je ziet bij deze stijl voornamelijk wat neutralere kleuren als zwart, bruin, grijs en wit. Af en toe zie je in bijvoorbeeld een kussen nog wel een kleur als rood of geel, maar in de basis zijn het voornamelijk neutralere kleuren.  

2 Niet alles is netjes afgewerkt 

Een inspiratiebron voor huizen in de industriële woonstijl is vaak een fabriekshal of een werkplaats en daarin is vaak ook niet alles even mooi afgewerkt. Zo zijn de bakstenen niet afgestuct, zie je de bedrading van de lampen nog gewoon zitten en is de riolering ook niet weggewerkt. Datzelfde geldt dus voor de industriële woonstijl, hoewel daar natuurlijk wel in gevarieerd wordt. De riolering hoeft niet per se zichtbaar te zijn. 

3 Natuurlijke materialen 

In de industriële stijl wordt er veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen die niet afgewerkt zijn. Deze materialen zijn vaak gewoon nog zichtbaar, terwijl deze in andere stijlen afgestuct of overgeschilderd zouden worden. Zo zie je veel materialen als bakstenen, beton, hout en staal terug in deze stijl. Zo zal bijvoorbeeld een stalen deurgreep schuifdeur er misschien wat beschadigd uitzien maar dat is dus de bedoeling. 

4 Ietwat sober meubilair 

Samenhangend met de rest van de stijl zal je aan het meubilair weinig fleurige uitschieters zien en is het vrij sober. De sfeer moet namelijk van accessoires als kussens en planten komen en niet van de basis en het meubilair. Meubels zijn in de deze stijl dus vrij neutraal, maar de bedoeling is wel dat het er strak en stoer uit ziet. Daarom zul je veel leer, staal en hout zien. Ook zijn schroeven en ander metaalwerk vaak nog goed zichtbaar. Het meubilair hoeft echter niet per se van een industriële handgreep tot aan de afwerking van de ramen in een industriële stijl te zijn. Persoonlijke voorkeuren mogen er nog steeds in terugkomen. 

5 Veel gerecyclede spullen 

Veel inspiratie wordt dus gehaald uit oude fabriekshallen en het is dus helemaal geen gek idee om daar ook een aantal spullen vandaan te halen. Bijvoorbeeld een oude gerecyclede fabriekslamp of een oude kist als salontafel kunnen de ultieme afwerking voor een industriële stijl zijn. Je ziet ook vaak oude school lockers hergebruikt worden als kasten. Daarbij is het helemaal niet erg als het er misschien een beetje verweerd uitziet, dat kan de uitstraling van de kamer zelfs verbeteren.