3 tips voor het kopen van een waterontharder  

Je badkamer zit onder het kalk en je kunt er maar niet van af komen. Eigenlijk ben je dan al te laat, maar alsnog wil je graag een waterontharder aanschaffen puur zodat de kalkaanslag niet nóg erger wordt. Je hebt dus geleerd van je fouten, maar je wilt natuurlijk niet nog een keer de fout in gaan door een verkeerde waterontkalker te kopen. Volg daarom de volgende tips op!  

Verschillende soorten  

Eerst bestond er maar één soort waterontharder. Het maakte gebruik van onthardingszout en een ionenwisselaar. Dit is nog altijd de enige echte waterontkalker en zijn effect staat dan ook niet ter discussie. Wel zijn er de afgelopen jaren wat alternatieven ontwikkeld. Deze opties halen niet het kalk uit het water, maar doen juist wat met het kalk zodat je er geen last meer van hebt. Helaas werken deze soorten niet allemaal even goed. Daarom raden experts aan om gewoon de traditionele waterontharder met ionenwisselaar aan te schaffen, waarvoor je dus ook onthardingszout nodig hebt. Door dit te doen, weet je zeker dat je nooit weer kalkaanslag in je badkamer zult hebben. 

Grootte 

Bij het kopen van een waterontharder moet je letten op de grootte, oftewel de capaciteit. Welk formaat je nodig hebt, hangt van je waterverbruik af. Zoek dit daarom goed uit aangezien je niet een waterontkalker wilt kopen die te groot is, dit kost onnodig geld. De regeneratie interval zal bovendien langer zijn dan bij een kleiner exemplaar, waardoor bacterievorming kan ontstaan en dat moet je zien te voorkomen. Desondanks wil je ook niet een model kopen dat te klein is, zo’n waterontharder is namelijk verkwistender met zout en spoelwater. Bepaal dus goed welke grootte waterontkalker je nodig hebt in je huis! 

Compact of duo 

Daarnaast moet je ook nog een keuze maken uit een compact of een duo waterontharder. Veel mensen kiezen voor de eerste optie, de ionenwisselaar is dan verenigd met het zoutvat in één apparaat. Alhoewel dat natuurlijk handig is, is dit exemplaar niet altijd geschikt. Zo is het vrij groot en heeft het dus veel ruimte nodig. Een duo-model is dan een goed alternatief, wat een apart zoutvat heeft. Hierdoor kan het gemakkelijker gereinigd worden tijdens een onderhoudsbeurt, terwijl het voorraadvat vaak ook groter is waardoor je het minder vaak hoeft bij te vullen. Wel is het uiterlijk van een compact model waterontkalker over het algemeen net wat mooier.